Електричні машини

РОЗДІЛ ДРУГИЙ. ТРАНСФОРМАТОРИ

РОЗДІЛ ДРУГИЙ
ТРАНСФОРМАТОРИ
Трансформатором в електротехніці називають електромагнітний апарат, що служить для перетворення електричної енергії змінного струму однієї напруги в електричну ж енергію змінного струму іншої або тієї ж напруги. У трансформаторі немає обертових частин, тому він не є машиною у звичайному змісті цього слова. Однак перетворення енергії змінного струму в ньому відбувається за допомогою магнітного поля й на основі тих же законів електрики й магнетизму, як і в електричних машинах. На цій підставі трансформатори становлять невід'ємну частину курсу електричних машин.
В цьому розділі розглядаються тільки силові одно- і трифазні трансформатори й автотрансформатори малої потужності в діапазоні потужностей до декількох сотень вольт-амперів і спеціальні пікові й імпульсні трансформатори. Тут зовсім не зачіпаються питання й особливості потужних силових високовольтних трансформаторів, застосовуваних у великих сучасних електроенергетичних установках.
Вивчення другого розділу даного курсу доцільно почати з розгляду принципу дії, будови і робочих властивостей силових однофазних трансформаторів малої потужності й потім уже інших типів трансформаторів.