Електричні машини

ГЛАВА VII. ГЕНЕРАТОРИ ПОСТІЙНОГО СТРУМУ

ГЛАВА VII
ГЕНЕРАТОРИ ПОСТІЙНОГО СТРУМУ
При розгляді принципу дії машини постійного струму відзначалося, що вона може працювати як генератором, так і двигуном. Генератори приводяться в обертання яким-небудь приводним двигуном і перетворюють підведену до них механічну енергію в електричну. Робочі властивості генераторів постійного струму значною мірою визначаються способом збудження в них магнітного поля. Розрізняють наступні способи електромагнітного збудження машини постійного струму:
1) незалежне збудження машини (рис. 7.1);
2) самозбудження машини з наступними видами збудження: паралельне (див. рис. 7.5); послідовне; змішане (див. рис. 7.8).
При незалежному збудженні машини обмотка збудження її живиться постійним струмом від стороннього джерела, наприклад від акумуляторної батареї, окремого невеликого генератора або мережі постійного струму. У цьому випадку струм збудження не залежить від зміни режиму роботи машини.
При самозбудженні машини обмотка збудження її живиться струмом від якоря самої машини. У випадку паралельного збудження машини обмотку збудження підключають паралельно до затискачів якоря, при послідовному - послідовно в коло якоря і при змішаному збудженні на полюсах машини поміщають дві обмотки збудження - паралельну і послідовну. У всіх цих випадках струм збудження залежить від зміни режиму роботи машини.
Крім цих способів електромагнітного збудження магнітного поля в малих машинах постійного струму широко застосовується також збудження за допомогою постійних магнітів.


Властивості генераторів постійного струму вивчаються зазвичай за допомогою так званих характеристик. Вони являють собою графічно зображені залежності між двома змінними факторами, які характеризують роботу машини, при сталості інших факторів. У кожного генератора характерними факторами є: напруга на затискачах U, В; струм якоря І2, А; струм збудження ІВ, А; швидкість обертання якоря п, об/хв. Для генераторів швидкість обертання якоря можна вважати постійною, тому що вона задається привідним двигуном.
Далі розглянемо робочі властивості генераторів постійного струму при різних способах їх збудження.