Електричні машини

Багатообмоткові трансформатори та автотрансформатори

Багатообмоткові трансформатори та автотрансформатори
Багатообмоткові трансформатори одержали велике поширення як в області великих силових електроенергетичних установок, так і в діапазоні малих потужностей, особливо в установках радіоелектроніки.
В великих силових установках із багатообмоткових трансформаторів застосовуються головним чином трьохобмоткові, в установках радіоелектроніки - трьох- і чотирьохобмоткові та зустрічаються навіть п’ятиобмоткові силові трансформатори. До них відносяться різні нагрівні трансформатори, високовольтні трансформатори малої потужності й інші типи, широко використовувані в радіоелектронній, побутовій і спеціальній апаратурах.
Автотрансформатор відрізняється від силового трансформатора тим, що він має одну обмотку, частина якої одночасно належить первинному й вторинному колам. Внаслідок цього передача потужності в автотрансформаторі з первинного кола у вторинне відбувається електричним і магнітним шляхами. У конструктивному відношенні різниці між автотрансформатором і трансформатором практично не існує.
Однофазні автотрансформатори малої потужності широко застосовують у різній радіоелектронній і побутовій апаратурі, у пристроях кабельного зв'язку, а також у деяких промислових установках для живлення низьковольтних ламп розжарювання.